Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Obchodní právo

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Obchodní zákoník-upravuje postavení podnikatelů, obchodně zakázkové vztahy i jiné vztahy související s podnikáním. Podnikáni-soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní zodpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnik-soubor hmotných i osobních a nehmotných složek podnikání. Je věc hromadná. Obchodní majetek podnikatele (fyzické osoby)-majetek, patřící podnikateli a sloužící nebo je určen k podnikání. Obchodní majetek právnické osoby-veškerý jeho majetek. Provozovna-prostor, v němž se uskutečňuje určitá podnikatelská činnost. Obchodní firma-název, pod kterým je zapsán do obchodního rejstříku. Jednání firmy:za fyzickou osobu jedná osobně nebo za ní zástupce. Právnická osoba jedná prostřednictvím svého statutárního orgánu nebo zástupce.

Obchodní rejstřík-je veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikání nebo organizačních složek jejich podniků. Je veden soudem. Veřejně přístupný. Součástí je i Sbírka listin. Účtování-podnikatelé zapsaní v obchodním rejstříku účtují v soustavě podvojného účetnictví. Nekalá soutěž-je jednání v hospodářské soutěži, které je v rozporu s dobrými mravy soutěže a je způsobilé přivodit újmu jiným soutěžitelům nebo spotřebitelům. Jde o klamavou reklamu, klamavé označování zboží a služeb, vyvolávání nebezpečí záměny, parazitování na pověsti podniku, výrobku či služby, podplácení, zlehčování, srovnávací reklama, porušování obchodního tajemství, ohrožování zdraví a životního prostředí. Právní prostředky proti nekalé soutěži: domáhat se odstranění, zadostiučinění, náhrada v penězích, náhrada škody, vydání bezdůvodného obohacení.

Obchodní společnosti: právnické osoby založené za účelem podnikání.
a)veřejná obchodní společnost.
b)komanditní společnost.
c)společnost s ručením omezeným.
d)akciová společnost.

Fyzická nebo právnická osoba mohou být společníky s neomezeným ručením pouze v jedné společnosti.

Založení společnosti:společenskou smlouvu v úředně ověřenými podpisy společníků. Zakladatelskou listinou u a.s. v.o.s.:alespoň dvě osoby, které podnikají pod společnou firmou a ručí za svůj majetek společně a nerozdílně celým svým majetkem. k.s.: je společnost, kde v níž jeden nebo více společníků ručí za závazky společnosti do výše nesplaceného vkladu zapsaného do obchodního rejstříku (komanditisté) a jeden nebo více společníků celým svým jměním (kompletář).

s.r.o.:základní kapitálje tvořen vklady společníků, společníci ručí za závazky společnosti, dokud nebylo provedeno zapsání vkladů do rejstříku. Lze založit i jednou osobou. Nejvýše 50 společníků. Výše základního kapitálu-200 000 Kč. Výše jednotlivého podílu min. 20 000 Kč. Orgán společnosti-valná hromada. Statutárním orgánem jsou jednatelé-jeden i více. Dále i Dozorčí rada. Zánik účasti ve společnosti-zrušení účasti společníka soudem, vyloučení společníka, dohoda o ukončení účasti, vypořádání.

Akciová společnost-Společnost, jejíž základní kapitál je rozvržen na určitý počet akcií o určité jmenovité hodnotě. Společnost odpovídá za porušen závazků celým svým majetkem, akcionář neručí za závazky společnosti. Akcie-Je cenný papír, s nímž jsou spojena práva akcionáře podílet se na řízení společnosti zisku a likvidačním zůstatku. Je na jméno nebo na majitele. Zakladatel-i jeden (musí být právnická osoba), jinak dva i více. Základní kapitál- s veřejnou nabídkou akcií 20 000 000 Kč, bez veřejné nabídky-2 000 000 Kč.

Družstvo-společenstva neuzavřeného počtu osob založeným za účelem podnikání nebo zajišťování hospodářských, sociálních nebo jiných potřeb svých členů. Firma družstva musí nést označení družstvo. Počet členů:nejméně 5. Družstvo je právnickou osobou. Odpovídá celým svým jměním. Členové neručí za závazky družstva. Zapisovaný základní kapitál-nejméně 50 000Kč. Podmínka vzniku členství je zaplacený vklad. Ustavující schůze. Vznik dnem zápisu do obchodního rejstříku.

Obchodní tajemství-je souborem právních norem, které mají zajistit, aby všichni podnikatelé měli pro své podnikatelské aktivity stejné podmínky a aby nebyla deformovaná konkurence. Složky soutěžního práva: -protimonopolní právo (tzv. protimonopolní zákon) *dohody narušující soutěž (Kartelové dohody). *spojování podniků soutěžitelů (fůze). *nabytí monopolního nebo dominantního postavení na trhu. –právo proti nekalé soutěži (obchodní zákoník). Obchodné závazkové vztahy- 1) Subjekty-fyzické i právnické osoby. Odlišnosti závazkových vztahů občanskoprávních a obchodněprávních. Občanský zákoník se použije mj. na obchodně závazkové vztahy tehdy, neobsahuje-li obchodní zákoník, za úpravu těchto vtahů buď vůbec, nebo upravuje-li obecně tyto instituty občanském zákoníku a pro obchodní vztahy je v obchodním zákoníku obsažena speciální úprava. Smlouva o uzavření budoucí smlouvy (pactum de contrahendo)-nutná písemná forma dohody o předmětu plnění budoucí smlouvy době uzavření budoucí smlouvy. Povinnost uzavřít realizační smlouvu vzniká až uplynutím lhůty bez zbytečného odkladu po výzvě oprávněné strany v souladu s výše uvedenou smlouvou. Zajištění závazku-zástavní právo, zadržovací právo, smluvní pokuta, ručení, postoupení pohledávky, uznání závazku, bankovní záruka.

Typ smluv: 1)Kupní smlouva-úprava v obchodním zákoníku se použije na věci movité, na nemovitosti zásadně úprava v občanském zákoníku. 2)Smlouva o dílo-zhotovitel se smlouvou navazuje k provedení určitého díla a objednatel se zavazuje k proplacení odměny za jeho provedení. 3)Smlouva zasilatelská, smlouva o přepravě 4)Smlouva o obchodním zastoupení-zavazuje se obchodní zástupce, že bude pro zastoupeného vyvíjet činnost směřující k uzavírání určitého druhu smluv a zastoupený se zavazuje obchodnímu zástupci zaplatit úplatu (provizi). Další typy smluv: -smlouva o prodeji podniku; -smlouva o koupi najaté věci; -smlouva o úvěru; -licenční smlouva k předmětům průmyslového vlastnictví; -smlouva o uložení věci,smlouva o skladování; -smlouva mandátní a komisionářská; -smlouva kontrolní činnosti; -smlouva o zprostředkování; -smlouva o tichém společenství; -smlouvy bankovních služeb(smlouvy o otevření akreditivu, smlouvy o inkasu, bankovní dokumentární inkaso, smlouva o bankovním uložení věci, smlouva a běžném účtu, smlouva o vkladovém účtu). Ke konkursu a vyrovnání-účelem je vypořádání majetkových poměrů dlužníka, který je v úpadku. Cílem konkursního řízení je uspokojit z výtěžku prodeje úpadcova jmění stejnoměrně, i když jen částečně jeho věřitele. Příslušný je krajský obchodní soud. Konkurs se prohlásí na návrh dlužníka, jeho věřitele nebo další osoby.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT